söndag 1 september 2013

Tervakoski & Helsingfors

Från den ena ytterligheten till den andra. Semestervecka har man haft igen och färden gick till Kumlinge för att hämta hem Ballerina som stått där hela sommaren. Onsdag var sista arbetsdagen och på kvällen åkte vi iväg till Kumlinge med 5 hundar. Tre av de egna hemifrån och två lånehundar.  Torsdag gick färden vidare till finska sidan med Ballerina, vi tog oss uppåt först mot Yläne och övernattade där i närheten av ett naturreservat. Vi hittade en vandringsled som vi tog en tur på med hundarna så de fick springa lösa i ett par timmar innan det var dags att äta och krypa till sängs.

Dagen efter var det fredag och dax att börja styra kosan mot Tervakoski, vi valde småvägar för att se på landsbygden istället för de stora Europavägarna. Finland är ett vackert land. Bl.a passerade vi “Kalamylly” i närheten av Tervakoski, där passade vi på att ta en liten bensträckare och köpte färsk rökt lax.

Fredag rätt tidigt kom vi till Tervakoskis utställningsplats, hittade ett bra ställe att parkera vagnen på med lite hjälp av en försäljare. Tog en promenad för att utforska stället och hittade på en liten insjö där det låg flertalet kräftburar, kanonfint väder.

Utställningsdagen – gick över förväntan för domaren Leni Finne och “Holland” som var en av hundarna tog hem BIR CERT CACIB vilket ledde till att han blev  FI CH. samt NORD. CH. och även meriterades för CIB-titeln (internationell utställningschampion). Sandy tog bästa tik och BIM CACIB trots att hon är i rätt högt hull ännu, Lilli placerade sig som BT-3 med CERT och även hon fick FI CH. titeln men också SE CH. titeln bara det blir bekräftat från respektive kennelklubb. Charlie är ännu inte färdig och har lite dåliga tår men fick EXC.1.  Niina var där med Sulo och Saana, Sulo blev BH-2 Res-Cacib och Saana gjorde det gott även hon och fick EXC.1. Niinas Pinja tog hem BT-2 Res-Cacib.
Charlie, Sandy, Saana och Lilli deltog i uppfödargruppen vilket bestod av 4 olika kombinationer belönades med HP samt BIR-uppfödare. Deltog endast med Holland i gruppfinalen. Tack till alla för hjälpande händer – utställningsfolk oavsett ras är ju bara helt  underbara, tvekar inte att ta i kopplet på en helt främmande ras.

Helsingfors blev nästa destionation, tyvärr hann vi inte denna gång delta i lundehundsträffen hos Pia pga att vi stannade till slutfinalen – men en annan gång…
Rastila camping blev destination för natten innan det var dags för utställnings dag 2 på söndagen. Det var nu dax för lilla Ragnar att debutera och han slog på stort HP BIR-valp samt BISS-1 valp då det var en rasspecial. För två år sedan stod Ragnars mamma Inkeri på samma “piedestal” så det verkar lovande så här långt.

Färden gick vidare mot Ingå och en visit hos Raili Bloigu (kennel Silversound´s) – som vanligt jättetrevligt och varmt mottagande. Raili hade sina tre flickor hemma: Pyrris, Fifi och Senna – alla tre så himla fina och i bra kondition. Tack Raili för en härlig stund hemma hos dig och Pena.Efter detta stopp satte vi riktning mot Karis för att hälsa på Jesse & Janne som numera har Yama. Även här blev det ett varmt mottagande och roligt att se att Yama trivs som fisken i vattnet – Tack för att ni har gett henne ett underbart hem.

Färden hemåt gick via Kökar – där jag är uppvuxen och har gått i skola, men som jag valde att flytta bort från. Kökar är en ö i den åländska södra skärgården, det är livlig debatt om kostnader att ta sig dit t/r speciellt med husvagn/husbil vilket inte är de roligaste priserna. Själv valde vi att stationera husvagnen ute på Kumlinge i början av sommaren, köpte grönt årskort för att kunna pendla med bilen dit t/r – årskortet används i princip som ett busskort och innebär fritt åkande från ändhamn-mellanhamn för personbil. Systemet är upplagt att det är väldigt lätt att “fuska” för den som är lite kreativ och läser rejält mellan raderna och ser att det går att göra både det ena och det andra som reglerna helt tillåter. Skulle jag tänkt på det i början av sommaren skulle jag kunnat få ut husvagnen helt gratis om jag lånade mina föräldrars bil eftersom de har ett rött årskort och med det får man fritt dra en husvagn, tyvärr har nu inte mina föräldrar dragkrok på bilen så det blev att öppna plånboken, men däremot kan man sedan åka fritt vidare bara man gjort en övernattning. Då vi kom ut på en onsdag kväll och inte åkte därifrån förräns följande dag så var det en övernattning och vagnen har stått på campingen i ett par månader så den tiden räckte gott och väl. Hemresan skedde också skärgårdsvägen via Galtby till Kökar, även där blev det att öppna plånboken för att ta sig till Kökar där vi blev två nätter och således kunde fortsätta vår färd vidare till fasta Åland igen fritt då det handlade om mellanhamn-ändhamn.
Mycket rart är det med denna prislista vad gäller skärgårdsvägen men droppen for när jag blev anklagad för att inte ha betalat min resa och då anser jag det inte skulle ha varit mitt fel utan de som isf skulle ha släppt mej ombord gratis isf och man får lite känslan av att den som ringde upp mej inte har annat att göra än syna mej och mina resor för det är inte första gången i sommar, fick tidigare på mej att jag inte skulle ha avbokat – vilket jag vet att det var eftersom jag bokade en annan resa i samma veva och sa “ta bort denna bokning för jag kommer inte att åka då”, men nejdå den låg kvar och det lustiga är att samma tur var det många personbilar som tydligen inte heller hade avbokat så någonstans måste det ha gått fel.